Waarom is sushi zo duur?

Inhoudsopgave

  1. Kwaliteit & schaarste van vis

  2. Transport, koeling & logistiek

  3. Ambachtelijk vakmanschap

  4. Duurzaamheid & certificering

  5. Inflatie en mondiale markttrends

  6. Sushi-prijzen in 2025

  7. Hoe Time 4 Sushi betaalbaar blijft

  8. FAQ


1. Kwaliteit & schaarste van vis

De populairste soorten – denk aan blauwvintonijn (maguro) of zalm (sake) – mogen zich ‘sushi-grade’ noemen als ze onder strenge temperatuur- en versheidsnormen worden gevangen, ingevroren en vervoerd. Top-kwaliteit blauwvintonijn is extreem schaars: bij de Nieuwjaars­veiling in Tokio werd op 5 januari 2025 een exemplaar van 276 kg afgeslagen voor ¥ 207 miljoen (€ ≈1,3 mln). Link: ​New York Post Zulke recordbedragen stuwen de marktprijs voor alle restaurants wereldwijd omhoog.

2. Transport, koeling & logistiek

Sushi moet vaak binnen 24 uur van zee tot sushimat reizen. Dat betekent luchtexpres, droogijs, GPS-gecontroleerde koelcontainers en brandstof die fors duurder werd na 2023. Elk extra uur in de keten vertaalt zich in marge-verlies voor de chef en hogere kostprijs op je bord.

3. Ambachtelijk vakmanschap

Een ervaren sushi-chef heeft jaren training nodig om sushi van hoge kwaliteit te maken. In Nederland zijn er weinig van deze specialisten. Voeg daar intensieve mise-en-place, strikte hygiëne-eisen en veel handwerk aan toe en je begrijpt waarom de loonkosten per nigiri hoger liggen dan bij fastfood.

4. Duurzaamheid & certificering

Vissersquotums voor bedreigde soorten, MSC- of ASC-keurmerken en line-caught-methoden beschermen de oceaan, maar maken inkoop 15-30 % duurder. Toch kiezen kwaliteitszaken (waaronder Time 4 Sushi) bewust voor traceerbare vis, zodat jij met een goed geweten kunt genieten.

5. Inflatie en markttrends

Wereldwijd stijgen de prijzen van rijst, nori, soja en avocado door geopolitieke spanningen en klimaateffecten. Dat verklaart de gemiddelde +7,9 % prijsstijging op sushi-menu’s sinds 2022. Daarnaast voorspelt Research & Markets dat de sushi-restaurantmarkt tot 2029 blijft groeien met 3,5 % CAGR, wat de vraag én dus de prijs hoog houdt. Link: ​GlobeNewswire

6. Sushi-prijzen in 2025 – cijfers op een rij

Item Gemiddelde prijs NL (2021) Gemiddelde prijs NL (2025) Δ
Nigiri zalm (2 st.) € 3,50 € 3,95 +12,9 %
Maki komkommer (6 st.) € 2,90 € 3,25 +12,1 %
Sashimi mix (12 st.) € 17,50 € 19,60 +12,0 %
Chef’s omakase € 62,00 € 70,00 +12,9 %

Bron: eigen market-scan op 40 Nederlandse menukaarten, januari-2025.

7. Hoe Time 4 Sushi betaalbaar blijft

  • Slim inkopen: we bundelen orders met franchise-restaurants om betere prijzen te krijgen.

  • Boxen: Door vaste voordeel-boxen aan te bieden kunnen meer van die producten inkopen.

  • Bezorgmodel: dankzij slimme bezorg GPS tools snijden we 18 % op logistieke kosten.

  • Loyalty-korting: met de Time 4 sushi-app spaar je tot hoge kortingen voor je volgende bestelling.

Fun fact: ondanks de recordprijzen in Tokio betaal je bij Time 4 Sushi voor een California Roll nog steeds onder de € 10,–.

FAQ

Waarom is sushi duurder dan pizza of burgers?
Pizza-ingrediënten zijn grotendeels houdbaar en lokaal. Sushi vereist dagverse, gekoelde importvis en gespecialiseerde chefs.

Is goedkope supermarkt-sushi gevaarlijk?
Niet per se, maar houd rekening met kortere THT-data, lagere rijstkwaliteit en onduidelijke herkomst van vis.

Hoe kan ik besparen zonder in te leveren op smaak?
Bestel voordeel-boxen, deel een Celebration Box (grootste korting) of gebruik de Time 4 Sushi-app voor korting.


Conclusie

Sushi is een premium product–van oceaan tot aan de eettafel waarbij een kostbare keten aan te pas komt. Maar dankzij slimme inkoop, voordeel-boxen en loyaliteitsprogramma’s laat Time 4 Sushi zien dat kwaliteit niet onbetaalbaar hoeft te zijn.

Download Onze App

app-store-badge
play-store-badge